[scroll down for Dutch]

“Lucid Dreams”, this was what my friend Robin was talking about. Dreaming while you are awake. Some time ago he told me about his experience with the Ayahuasca ritual. Indians in the Amazon still practice this ancient ritual. Every now and then I thought about it. Maybe I would do it, some day….

This winter I was with my capoeira group in the Amazon of Brazil. We stayed at the ecological center of a local shaman called, Pajé. After 10 days having eaten nothing but fruits, nuts and local tapioca, tapiocinha and tucupi, having played Capoeira, having swum in the Amazon and hiked through the jungle, I felt healthy and strong. Like I had never felt before.

One day our boatman Iná lead us back from the boat to our center. We walked a different route than we used to do, because the Tapajós river bursts its banks. After all, it was the rainy season. This way we came to a clearing in the middle of the jungle. Immediately I felt a special ambiance. I saw a large circle in the midst of a small valley. A stone altar was build in the middle of four fountains, without sparkling water. Several benches made ​​of tree trunks were set up around it. On the top of the hill was a small wooden house with three large boilers. The air seemed to stand still and the birds were a little quieter. As if the animals were waiting. Something was going on here…

Our boatman Ina told us that this was a place for the indian Ayahuasca ritual. We walked back over Caminho das Pedras only a few steps away from our village. Our neighbor Diana appeared to be the shaman of the Ayahuasca. That afternoon I walked up to Diana. After a long story, she said: “Bom, amanhá é possivél com a lua nova. ” Tomorrow with the new moon. I was supposed to have only a light breakfast with only fruits.

March 16 I told how this story in Amsterdam Toomler in the show of Echtgebeurd. Read the whole story on my new platform Urban Tribes.

[Dutch version]

“Lucide dromen”, daar had vriend Robin het over. Dromen terwijl je wakker bent. Hij vertelde een tijd geleden over zijn ervaring met het Ayahuasca-ritueel. Dit eeuwenoude ritueel wordt nog steeds door indianen in de Amazone gehouden. Sindsdien moest ik er zo nu en dan aan denken. Misschien dat ik het wel eens zou doen als het op mijn pad zou komen…

Deze winter was ik met mijn capoeiragroep in de Amazone van Brazilië. We verbleven in het ecologisch centrum van de sjamaan ter plaatse, Pajé. Na 10 dagen lang niets anders dan fruit, noten en het lokale tapioca, tapiocinha en tucupi te hebben gegeten, capoeira te hebben gespeeld, gezwommen te hebben in de Amazone en gewandeld door het oerwoud, voelde ik me gezond en sterk. Zo had ik me nog nooit gevoeld.

Op een dag liepen we met onze veerman Iná terug van de boot naar onze verblijfplaats. We liepen een andere route, omdat de Tapajós rivier buiten haar oevers was getreden. Het was immers het regenseizoen. En daar kwamen we uit op een open plek midden in het oerwoud. Meteen voelde ik een bijzondere ambiance. Ik zag een grote cirkel liggen in een klein dal met in het midden een stenen bouwsel ten midden van vier fonteintjes, waar overigens geen water uit kwam. Daaromheen waren verschillende bankjes van boomstammen. Bovenaan de heuvel lag een houten huisje met 3 grote ketels. De lucht leek er stil te staan, de vogels waren iets stiller, alsof de dieren aan het wachten waren. Er had iets plaatsgevonden of er ging iets plaatsvinden.

Onze veerman Iná vertelde dat dit een plek was voor Ayahuasca rituelen. We liepen terug over Caminho das Pedras en bleken op steenworp afstand van ons dorp te zijn. Eenmaal thuis vertelde onze sjamaan dat onze buurvrouw Diana de sjamaan was van de Ayahuasca. Als ik interesse had moest ik bij haar zijn. Die middag liep ik gelijk even langs bij Diana. Na een lang verhaal zei ze: ‘Bom, amanha é possivel com a lua nova.’ Morgen met nieuwe maan. Ze ging kijken of er nog anderen mee zouden doen, want normaal ben je in een groep legde ze uit. Ik mocht enkel licht ontbijten met wat fruit.

16 Maart vertelde ik het hele verhaal om 16.00u in Toomler Amsterdam in het programma Echtgebeurd. Lees hoe het verhaal afloopt op mijn nieuwe platform Urban Tribes.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s